Θεολογία

  Η Θεολογία ασχολείται με θέματα όπως η φύση του Θεού, οι δογματικές θέσεις, η κατανόηση του κόσμου και του ανθρώπου, ο μεταθανάτιος κόσμος και άλλα σημαντικά ζητήματα. Η ακαδημαϊκή Θεολογία διαιρείται σε διάφορους κλάδους, όπως η Συστηματική Θεολογία, η Ιστορική Θεολογία, η Πρακτική Θεολογία κ.α. Οι Θεολόγοι συχνά αναζητούν τον διάλογο μεταξύ πίστης και λογικής, προσπαθώντας να εξηγήσουν την εμπειρία του ανθρώπου με τον Θεό.


Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, ο Ισραήλ κυβερνιόταν -μετά την εγκατάσταση στη γη Χαναάν- από τους Κριτές, ύστερα από τους βασιλείς και τέλος -από την Βαβυλώνια αιχμαλωσία μέχρι τον ενανθρώπηση του Λόγου- από τους αρχιερείς. Ιστορικά, οι βασιλείς της δυναστείας των Ασμοναίων κατείχαν και το αρχιερατικό αξίωμα . Ακόμα, ο μεγάλος προφητάναξ Δαβίδ...

Η Αλεξανδρινή και Αντιοχειανή θεολογία αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές παραδόσεις θεολογικής σκέψης στον χώρο του χριστιανισμού, καθένα με τα χαρακτηριστικά του, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού, εξ επιρροής της πλατωνικής και αριστοτελικής φιλοσοφίας.

Η Πατρολογία γεννήθηκε στην Ανατολή. Πρώτος πατρολόγος θεωρείται ο Ευσέβιος Καισαρείας ενώ πρώτος συστηματικός πατρολόγος ο Ιερώνυμος. Επίσης, σημαντική για την ανάπτυξη της Πατρολογίας θεωρείται και η Μυριόβιβλος του Ιερού Φωτίου.

Από την εν χρόνω εγκαθίδρυση της Εκκλησίας διατυπώνεται το ερώτημα για το αν ο Θεός έδρασε και δρα στις υπόλοιπες θρησκείες και στα έθνη. Κατά την διάρκεια των αιώνων, Πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς προβληματίζονταν για το αν υπάρχει σωτηρία εκτός της Εκκλησίας. Μερικοί διατύπωναν μετριοπαθείς απόψεις, όπως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και άλλοι...

Οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, όπως και οι άγιοι της Καινής, αγωνίστηκαν για να εφαρμόσουν το θέλημα του Θεού και να αναγνωριστούν ως παιδιά Του. Η Παναγία αποτελεί, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, την Αγιωτέρα των αγίων. Η Θεοτόκος είναι η ιδανική και τέλεια, εκούσια, προσπάθεια του ανθρώπου για υπακοή στον Επουράνιο Πατέρα και Κτίστη του.